Pentru a putea trasa fundația unei case, trebuie să avem un plan și un teren pregătit pentru construcție, asta presupune că am parcurs pașii legali și că am curățat și nivelat terenul suficient încât să ne putem apuca să trasăm fundația viitoarei construcții.
În cazul construcțiilor complexe, este indicat să apelăm la serviciile unor ingineri topometriști care să efectueze trasarea axelor construcției și marcarea acestora folosind instrumente profesionale specifice.
Dacă vrem să economisim niște bani și să trasăm fundația prin forțe proprii, trebuie să ne asigurăm că avem cunoștințele și uneltele necesare.
De ce materiale și unelte avem nevoie pentru a trasa o fundație?
În primul rând ne va trebui o ruletă bună, cu care să măsurăm pe distanțe mari fără a aduna erori de măsurare. Ideal ar fi ca ruleta să aibă o lungime cu cel puțin 2 metri mai mare decât cea mai lungă latură a viitoarei clădiri.
Pentru a face proiecții perfect verticale vom avea nevoie de un fir cu plumb.
Furtunul de nivel ne va ajuta să trasăm linii perfect orizontale la distanțe mari cu o precizie suficient de mare.
Pentru a marca rezultatele măsurătorilor noastre, va trebui să dispunem de țăruși și scânduri din lemn, sfoară suficientă, cuie, ciocan, fierăstrău sau înlocuitori mai moderni: autofiletantă, holșuruburi, unelte pentru debitat lemn.
Cum procedăm pentru a trasa cât mai precis fundația unei clădiri?
Studiind planul fundației sau planul de trasare a axelor construcției, dacă acesta există, trebuie să determinăm care este axa cel mai simplu de trasat. În mod ideal aceasta este axa care este în mod evident poziționată cert față de un element deja existent: axa cea mai apropiată de un hotar, clădire sau drum cu care este paralelă.
Determinăm direcția acelei axe prin măsurători și fixăm două puncte destul de distante care să treacă prin respectiva axă, pe care le marcăm cu ajutorul unor țăruși și al unor cuie.
Unind cele două puncte cu o sfoară bine întinsă care să nu atingă alte obiecte obținem o paralelă a primei axe a construcției cât mai apropiată de sol.
Cu ajutorul acesteia vom putea marca permanent prima axă imediat ce stabilim care este nivelul 0 al construcției, nivelul la care se va situa podeaua parterului.
Dacă nivelul 0 este marcat în plan în funcție de nivelul solului, este bine să luam ca punct de reper partea cea mai înaltă a terenului, pentru a nu risca să avem o fundație mult prea joasă.
Să presupunem că trebuie să stabilim cota 0 la 35 cm de nivelul solului. Stabilim care ar fi zona cea mai înaltă a terenului de sub viitoarea construcție și introducem un țăruș destul de lung încât să intre mai mult de 40 cm în pământ și să mai rămână și cel puțin 45 cm (35 +10) deasupra solului. Pe acesta marcăm nivelul 0 cu un marker sau cu ajutorul unei sârme înfășurate în jurul său la 35 cm de sol.
La fiecare dintre extremitățile acestei sfori introducem în pământ câte un țăruș similar cu cel folosit la determinarea nivelului 0 de fiecare parte a acesteia. Pe acești 4 țăruși aducem cu ajutorul furtunului de nivel cota 0, pe care o marcăm cât mai precis.
Fixăm câte o scândură între țărușii de la capete care să treacă peste sfoară, dar să aibă partea superioară cât mai dreaptă și aliniată la cota 0 marcată pe țăruși, apoi cu ajutorul firului cu plumb, marcăm pe aceasta locul de unde va începe axa situată la cota 0.
Trecem la trasarea unei axe perpendiculare pe prima la una dintre extremitățile construcției. Este indicat ca de această dată să folosim o altă cotă de nivel apropiată de cota 0 (de exemplu cota +10 cm) pentru ca sforile trase să nu se intersecteze.
De acum în colo ne vom folosi de aceste două axe ca repere pentru a trasa toate celelalte axe ale construcției, așa cum sunt ele prevăzute în plan.
La final va trebui să avem câte o pereche de capre din lemn pentru fiecare axă. Acestea ar trebui să fie la o distanță suficient de mare de marginea fundației astfel încât să nu ne încurce la efectuarea lucrărilor și să fie suficient de bine fixate încât să nu se miște cel puțin până ce fundația nu va fi finalizată.
Ulterior vom putea să folosim extremitățile fundației ca puncte de reper pentru a măsura amplasarea stâlpilor, pereților planșeelor etc.