Din punt de vedere structural, fundația reprezintă cel mai important element pentru a realiza o viitoare clădire durabilă.
Există mai multe tipuri de fundații din beton armat, care sunt alese de către proiectant în funcție de structura de rezistență a construcției, de condițiile climatice și seismice ale zonei, dar și de condițiile geologice și hidrologice ale terenului.
Realizarea săpăturii pentru fundație trebuie să respecte lățimea minimă a șanțului pe toată lungimea axului fundației, dar și o adâncime suficientă, care să țină cont de necesitatea unui strat de egalizare.
Indiferent de soluția tehnică aleasă pentru realizarea fundației, există niște mici pași care sunt foarte importanți, dar deseori neglijați.
Așezarea stratului de egalizare din pietriș anticapilar. Acesta are rolul de a împiedica fenomenul de capilaritate, fenomen care ar permite apei să urce pentru a se infiltra în fundație.
Peste stratul de egalizare din pietriș, este util și recomandat a se crea un strat impermeabil din hârtie kraft sau folie de plastic, care să nu permită scurgerea zemii de ciment în sol.
Dacă în proiect sunt prevăzute straturi succesive de beton de clase diferite, acestea trebuiesc respectate și turnate succesiv.
Cofrarea fundației trebuie să fie realizată cu respectarea cotei superioare de nivel a acesteia, cel puțin la interiorul fundației, pentru a permite egalizarea mai ușoară a betonului.
Armătura din fier-beton trebuie să fie bine fixată atât pe verticală, cât și pe orizontală de cofraj, cu respectarea cotelor și a minimului de carne de beton.
Betonul trebuie pus în operă cât mai omogen pe toată lungimea fundației. Pentru a evita cheltuieli imense ulterioare, este foarte important ca, înainte de turnarea efectivă a betonului să se verifice dacă odată cu realizarea cofrajului s-a ținut cont și de necesitatea golurilor tehnice din fundație, se evita astfel găurire ulterioară a acesteia pentru realizarea rețelelor de apă, canal gaze