Acest articol își propune să vă ajute a evita unele greșeli pe care mulți dintre cei care își propun să-și construiască o casă le fac, dar nu ar trebui să le facă.

Preocupați să ridice casa, pentru a reuși să o acopere înaintea ploilor de toamnă și de începerea sezonului rece, mulți dintre cei care își fac casele în „regie proprie”, uită de instalațiile sanitare și de canalizare.

Ce se întâmplă dacă nu ți-ai făcut măcar o schiță a acestor instalații de care să ții cont încă din faza în care pregătești turnarea fundației?

Te apuci toamna să perforezi fundația pentru a scoate țeava de canalizare sau pentru a introduce țeava de apă și e neplăcut. Deja betonul din fundație a ajuns la maturitate. Te chinui să-ți faci loc prin armătura de fier-beton. Slăbești fundația în locul în care o perforezi.

Ce trebuie să faci?

În primul rând îți trebuie un cămin pentru instalațiile de apă și unul pentru cele de evacuare. Ar fi perfect în cazul în care clădirea în devenire nu este prevăzută cu un spațiu tehnic la subsol, dacă ai putea chiar să-ți forezi un puț în căminul de apă, să montezi acolo un hidrofor astfel încât să poți folosi apă atât din rețeaua publică, cât și din propria sursă, în funcție de necesități.

Poți chiar realiza Instalațiile de apă canal de la căminele din exterior, până într-un loc convenabil din interiorul clădirii înainte de a te apuca să torni betonul pentru fundației.

Nu trebuie să te zgârcești la materialele folosite și trebuie să ții cont de faptul că este de preferat să nu fii nevoit să intervii asupra acestor instalații multe decade, pentru că nimănui nu-i place să sape din nou și din nou. În instalația de canalizare exterioară este bine să prevezi racorduri pentru o instalație de evacuare a apelor pluviale, pentru a evita ca apa de pe acoperiș să se scurgă din burlane prin toată curtea.

Cum dimensionezi instalațiile? Simplu: le supradimensionezi. Îți spune inginerul în instalații că este suficientă o conductă de canalizare de 160? Roagă-l să-ți treacă în proiect una de 200!

În timp se fac depuneri pe acestea și se colmatează, diametrul util scăzând considerabil. Astfel îți vei permite să amenajezi în viitor un grup sanitar în plus. Apoi, nu se știe niciodată când și cum se schimbă clima și ploile intense îți vor demonstra că instalația ta nu este capabilă să preia toată apa de ploaie.

Articol similar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *