Indiferent de tipul construcției, sunt câteva etape obligatorii de realizat. Felul în care acestea sunt realizate diferă în funcție de materialele de construcții folosite și de tipul clădirii, dar vom aborda detaliat aceste etape la momentul oportun.
Etapa legală
Aceasta este etapa premergătoare construcției și constă în obținerea autorizațiilor pe baza proiectului. Sunt și construcții care nu au nevoie de autorizații, cum ar fi clădirile din lemn, fără fundație din beton-armat. Dar cel mai sigur ar fi să faceți un drum până la primăria locală și să cereți sfatul celor de acolo, chiar înainte de a obține un proiect, pentru a vedea care sunt cerințele din PUZ pentru construcția pe care o aveți în plan.
Ideal ar fi ca în această etapă să realizați și un branșament, fie el și de șantier, la rețeaua de energie electrică, dar și să vă aduceți celelalte utilități pe teren: canalizare, gaze și apă curentă, dacă este cazul și dacă există posibilitatea.
Trasarea
În cazul construcțiilor obișnuite cu stâlpi din beton și zidărie, proiectul cuprinde axe longitudinale și transversale numerotate cu cifre și litere, asemeni căsuțelor de pe tabla de șah, dar și indicații despre nivelul 0 (în funcție de nivelul solului sau de cel al mării).
Trasarea are drept scop amplasarea corectă, conform planului a construcției.
Chiar și pentru construcțiile simple din lemn, este necesară trasarea cel puțin a amprentei la sol și determinarea nivelului 0, pentru ca rezultatul final să fie cel așteptat.
Fundația
Fundația sau, mai popular, temelia unei case reprezintă partea cea mai importantă pentru rezistența în timp a unei case. O fundație executată prost poate face ca o clădire să nu poată fi utilizată pe termen lung datorită apariției unor probleme grave cum ar fi: fisuri în pereți sau igrasie provocată de umezeala infiltrată în aceștia.
În special la clădirile cu mai multe niveluri, atât execuția cât și proiectarea fundației trebuie să fie ca la carte. Nu degeaba se spune că odată fundația terminată, jumătate din construcție este gata.
Planșeul
Planșeul reprezintă acea parte a construcției care este paralelă cu solul. O clădire va avea întotdeauna cu un planșeu mai mult decât numărul de niveluri, excepție făcând clădirile mansardate, care au ca și specificitate faptul că rolul planșeului superior este suplinit parțial de acoperiș.
Rolul planșeului nu este doar acela de a susține mobilierul și de a ne susține pe noi, el are un rol deosebit și în întărirea structurii de rezistență, având același rol pe care-l are capacul unei cutii din carton pentru a-i consolida forma acesteia.
Un planșeu poate fi construit din lemn, beton armat, zidărie sau dintr-un mix al celor 3. Cel mai dificil de executat, dar și cel mai puțin recomandat, este planșeul din zidărie, deoarece este nevoie de foarte multă pricepere pentru a realiza astfel un planșeu durabil.
Structura de rezistență pe verticală
Multă lume consideră pereții ca fiind elementele care susțin pe verticală o clădire, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Atât în cazul construcțiilor din lemn, cât și în cel al construcțiilor din fier sau cadre de beton armat, pereții nu au un rol decisiv în cadrul structurii de rezistență.
Există și cazuri în care proiectantul ia în calcul și pereții ca elemente de structură de rezistență. Acești pereți numindu-se pereți portanți, deoarece preiau o parte din sarcina grinzilor, în acest caz, materialul din care vor fi confecționați pereții fiind destul de important.
Pereții
Realizarea pereților poate avea două utilități:
- separarea spațiilor, pentru a nu permite aerului și apei să circule oricum, asigurând astfel o izolare fonică, termică și hidrologică a încăperilor.
- susținerea grinzilor, în cazul pereților portanți
Un perete finisat nu va trebui să permită infiltrarea apei de ploaie și nici nu va mai permite aerului să treacă prin el.
Pereții pot fi executați din panouri sandwich cu structură lemnoasă sau metalică, umplutură termo-izolantă și înveliș hidro-izolant la exterior, din beton armat (aceștia se mai numesc și diafragme) sau din zidărie cu BCA, cărămidă, bolțari sau alte elemente.
Acoperișul
În mod tradițional, acoperișul este construit cu structură lemnoasă, cu mai multe pante (ape), este izolat termic și impermeabil.
Există și clădiri, cum ar fi blocurile, care nu au un acoperiș tradițional ci un ultim planșeu cu o foarte buna hidroizolație și sisteme de drenare a apei pluviale.
[…] trebuie să avem un plan și un teren pregătit pentru construcție, asta presupune că am parcurs pașii legali și că am curățat și nivelat terenul suficient încât să ne putem apuca să trasăm fundația […]